Beugel stuk of pijn door de beugel?

Vakanties

Alleen voor ernstige pijnklachten kan er tijdens onze vakanties worden gebeld naar 088 26 32 700.

Andere klachten kan je soms zelf oplossen, zoals je hieronder kan lezen. Voor bijvoorbeeld losse slotjes kan je ons alvast een berichtje sturen via e-mail of whatsapp, dan nemen wij direct contact op als we er weer zijn om een afspraak te maken.

Ga je zelf op vakantie en heb je een slotjesbeugel? Neem dan een nagelknippertje mee, hiermee kan je, zo nodig, een draadje dat uitsteekt en prikt afknippen.

Algemeen

Na het plaatsen van de beugel en na elke controle kunnen de tanden en kiezen soms gevoelig zijn. Dit is een normaal verschijnsel. Bij ernstige pijnklachten kan er tijdens de beltijden altijd gebeld worden en in de weekenden en tijdens vakanties kan je hiervoor contact opnemen met de waarneming op telefoonnummer 088 26 32 700.
Als je je goed aan de spelregels houdt, kan je voorkomen dat er wat kapot gaat aan de beugel. Wat je moet doen als er desondanks toch iets stuk gaat lees je hieronder.

Als er iets stuk gaat kort voordat je een afspraak bij ons hebt, dan vragen we je dit wel altijd even door te geven. Wij kunnen er dan rekening mee houden in de planning, en soms willen we dan je afspraak liever veranderen.

Uitneembare beugel

Pijn
Als je de uitneembare beugel net hebt, dan kan je last hebben van de druk die de beugel uitoefent, dit wordt vanzelf minder. Als je merkt dat er iets scherp aanvoelt, waardoor je wondjes krijgt, bel dan om een afspraak te maken. En als je twijfelt ook gewoon even contact opnemen natuurlijk!
Als de praktijk gesloten is, laat de beugel dan even uit en probeer later nog eens of het dan wel lukt. Zo niet, laat de beugel uit en wacht tot de praktijk weer geopend is om een afspraak te maken.

Draad gebroken
Dit moet worden gerepareerd door onze tandtechnieker. De beugel kan tijdens onze openingstijden worden afgegeven bij de balie. We maken dan een afspraak voor 2 werkdagen later om de gerepareerde beugel weer te plaatsen.
Soms kan je de beugel nog prima dragen met de gebroken draad. Als de praktijk gesloten is, probeer dit dan totdat we weer geopend zijn.

Klein stukje van de kunsthars afgebroken
Dit kan geen kwaad, maar is vaak vervelend doordat het scherp is. Dit kunnen we zelf verhelpen, we slijpen wat af, zodat de beugel weer prettig zit.
Als dit gebeurt en het is niet meteen mogelijk dit door ons te laten verhelpen, kan je ook voorzichtig met een nagelvijl het scherpe randje proberen af te vijlen.

Uitneembare beugel gebroken
Graag even langs komen met de beugel, zodat we kunnen beoordelen of het kan worden gerepareerd of dat er nieuwe afdrukken moeten worden gemaakt.

Uitneembare beugel kwijt
Graag even contact opnemen. De orthodontist zal dan bepalen of er nieuwe afdrukken gemaakt moeten worden voor een nieuwe beugel.

Slotjesbeugel

Pijn
Als je net de slotjesbeugel hebt kan je de eerste dagen best last hebben van de druk die er wordt uitgeoefend. Je zal merken dat dit gedurende de eerste week minder wordt, een paracetamol helpt vaak goed. Als je pijn hebt doordat er iets in je tandvlees of wang prikt, neem dan even contact op.

Prikdraad
De draad kan uit gaan steken bij het achterste slotje, deze kan dan in de wang of in het tandvlees gaan prikken. Neem even contact op voor een afspraak om dit te verhelpen. Als het lastig is om hiervoor (snel) langs te komen, kan je ook proberen het zelf af te knippen met een nagelknippertje. Meldt het alsjeblieft wel altijd even bij ons.

Draad uit slotje
De draad is nog heel maar wel uit een slotje gegaan. Neem even contact op, dan kijken wij of het kan wachten tot je reguliere afspraak of dat we een tussendoor afspraak moeten inplannen.

Slotje los waar de draad nog niet doorheen loopt
Soms gaat er een slotje los op de achterste kiezen waar de draad nog niet doorheen loopt. Dit slotje doet eigenlijk nog niet ‘mee’, dus is het niet zo erg en kan de reparatie wachten tot de volgende afspraak. Wel altijd even bellen om dit door te geven zodat we hiervan op de hoogte zijn!

Slotje los van één van de achterste kiezen waar de draad wel doorheen loopt
Neem even telefonisch contact op. Soms kan het wachten tot je volgende afspraak, soms willen we een extra afspraak inplannen om het slotje er weer op te zetten.

Slotje los van de voorste kiezen of de tanden
Bel even om een afspraak op korte termijn in te plannen. Heb je dezelfde of de volgende dag al een afspraak staan: altijd toch even doorgeven aan ons, zodat we er rekening mee kunnen houden.

Bite-turbo of opbeetknobbel eraf
Een bite-turbo is een soort slotje aan de achterkant van de boventanden en een opbeetknobbel is een ophoging van composiet op de kiezen. Beide zorgen ervoor dat je niet met de boventanden op de slotjes van de ondertanden bijt.  Hiervan worden er altijd twee geplaatst, zodat je altijd een back-up hebt als er één vanaf gaat. Als er één afgaat, hoef je dan ook alleen te bellen als je toch op de slotjes bijt. Of natuurlijk als je er last van hebt. Als ze er allebei af zijn, dan graag even contact opnemen om een afspraak in te plannen.

Draad gebroken
Als de draad die door de slotjes loopt is gebroken, moeten we er een nieuwe draad inzetten. Neem alsjeblieft even contact op om hiervoor een afspraak te maken.

Haakje voor de elastieken
Het haakje waar je de elastieken aan vast maakt (pinpost) kan eruit gaan, of het elastiek schiet er steeds af. We plaatsen een nieuwe pinpost of buigen deze wat meer richting tand of kies. Als het niet lukt om de elastieken vast te maken, leggen we dat graag nog een keer uit.

Spalk los of gebroken
De draadjes die achter de tanden worden geplaatst als je slotjebeugel wordt verwijderd, kunnen breken of los gaan. Hiervoor altijd direct contact opnemen, zodat we een afspraak kunnen maken. Als wij langer dan een week afwezig zijn, dan adviseren wij om contact op te nemen met de waarneming of eigen tandarts.

ERNSTIGE PIJNKLACHTEN BUITEN OPENINGSTIJDEN
088 26 32 700.
Telefonisch bereikbaar
035 602 57 28