Aligners
Behandeling met aligners, de “onzichtbare beugel”
Een behandeling met aligners is een nieuwe techniek om het gebit bij volwassenen te reguleren. Met behulp van vrijwel onzichtbare hoesjes die over de tanden en kiezen klikken wordt de gebitsafwijking gecorrigeerd. Wij werken met Spark en Invisalign aligners.
Hoe ziet een aligner er uit?
De aligner is gemaakt van doorzichtig kunststof en heeft precies de afmetingen van de tanden en kiezen, waardoor het nauwelijks voelbaar is in de mond.
De behandeling met aligners
Voor een orthodontische behandeling met aligners wordt er eerst een digitale scan gemaakt van het gebit. Tevens worden röntgenopnamen en foto’s van het gebit en van het gezicht gemaakt. Onze orthodontist maakt een gedetailleerd behandelplan en dit alles wordt vervolgens verstuurd naar de experts van Spark of Invisalign. Hier wordt, in overleg met onze orthodontist, de gehele behandeling gepland. Na onze goedkeuring worden de aligners geproduceerd en naar ons opgestuurd. Op sommige tanden of kiezen moeten er door ons eerst kleine, tandkleurige, extensies worden geplakt die er voor zorgen dat de aligners goed houvast hebben en die de gewenste bewegingen goed laten uitvoeren. Hierna zullen wij de eerste aligner bij u plaatsen en uitleg geven over het gebruik van de aligners. De behandeling is vrijwel pijnloos, de eerste dagen na het plaatsen van een nieuwe aligner kunnen de tanden wel enigszins gevoelig zijn. De gemiddelde behandelduur is 9-18 maanden, maar afhankelijk van de ernst van de afwijking kan de behandeling ook langer zijn.
Het dragen van de aligners
De aligners moeten dag en nacht gedragen worden. De aligner oefent daardoor voortdurend druk uit op de tanden en kiezen zodat de verplaatsing voorspoedig kan verlopen. Met eten en tandenpoetsen kan de Aligner worden uitgenomen. Hierdoor blijkt een behandeling met aligners in de praktijk erg comfortabel. Elke tien dagen plaatst u nieuwe aligners, en zo wordt beetje bij beetje toegewerkt naar het gewenste resultaat. Elke 8 tot 12 weken komt u voor een controle afspraak waarbij er soms ook kleine aanpassingen worden gedaan.
Kan er altijd behandeld worden met aligners?
Een behandeling met aligners is zeer geschikt voor volwassenen en tieners vanaf 15 jaar. Hoewel een dergelijke behandeling ook zijn beperkingen kent, is het in de meeste gevallen mogelijk om succesvol te behandelen met dit zeer comfortabele systeem. Tijdens een intake consult kan de orthodontist u al vertellen of het voor u een optie kan zijn.
Is een behandeling met aligners duurder?
Doordat het productieproces van aligners zeer geavanceerd is en van hoog niveau, zijn de kosten hoger dan bij een orthodontische behandeling die met een vaste beugel wordt uitgevoerd. Maar daar krijg je dan ook wel veel voor terug!
Informatiefolders aligners van Spark en Invisalign
Download hier de gewenste folder met meer informatie over de aligners van Spark of Invisalign.
Online beugelen? Voorkom offline problemen!
Beugelen op afstand is een trend uit het buitenland, die ook steeds vaker in Nederland opduikt. Met de smartphone of een andere speciale camera kan men thuis foto’s maken van het gebit en deze doorsturen. Alleen op basis van deze foto’s wordt een beugel gemaakt en kan men die thuis zelf plaatsen.
De doe-het-zelf beugel kan eenvoudig lijken maar er kleven behoorlijke risico’s aan. De Nederlandse Vereniging van Orthodontisten staat absoluut niet achter deze ontwikkeling en wil patiënten waarschuwen!
Een beugelbehandeling kan niet uitgevoerd worden zonder een goed en degelijk onderzoek en behandelplan. De kwaliteit van een behandeling met doe-het-zelf beugels is absoluut niet voorspelbaar en kan zelfs leiden tot onomkeerbare schade aan het gebit.
Zonder professionele begeleiding kan het eindresultaat niet alleen tegenvallen, maar moet de opgelopen schade worden hersteld met behulp van een nieuwe behandeling met onnodige extra hoge kosten. Voor een goede beoordeling, betrouwbaar advies en de beste begeleiding naar een succesvol eindresultaat van een beugelbehandeling is de orthodontistenpraktijk dé aangewezen plek.
Voor meer informatie verwijzen we u naar o.a. de site van de KNMT over dit onderwerp. https://knmt.nl/standpunt-nvvo-vtvo-en-knmt-over-doe-het-zelfbeugels-en-aligners